En suverän artikel!

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Att förebygga missfall  |  Daterat - 2012-08-09 » 14:37:48

Moderlivet inte alltid så tryggt – en fantastisk artikel som jag gärna sprider vidare och nedan följer ett axplock ur denna artikel.

”Immunförsvaret verkar vara direkt inblandat i barnlöshet, tidiga missfall och havandeskapsförgiftning men kan även relateras till förändringar som visar sig senare hos barnet - till och med långt efter födseln.

Ett kritiskt skede i fortplantningen är när embryot ska implanteras i livmodern. Förutsättningen är att embryot och livmoderns slemhinna ”pratar” med varandra genom att utbyta kemiska signaler.

Den första tiden efter befruktningen, då en spermie tagit sig förbi alla hinder och trängt in i ägget, flyter den växande cellklumpen fritt. Om den inte inom några få dagar lyckas slå sig ner i livmoderslemhinnan, inträffar ett spontant, tidigt missfall. Avgörande för utgången av dramat är balansen mellan olika signalsubstanser.”

”Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet arbetar med att kartlägga de olika proteiner som är inblandade och vilka roller de spelar och säger: De nya kunskaperna om samspelet och de signalsubstanser som är inblandade kan leda till nya behandlingar mot barnlöshet

Professor Sarah A. Robertson (bilden) från University of Adelaide i Australien är en av de världsledande forskarna och hon har studerat hur substanser som utsöndras från mannens sädesblåsor och prostata aktiverar förändringar i kvinnans genuttryck, vilket i sin tur påverkar livmoderhalsens och livmoderns struktur och funktion. Hon har också upptäckt att även mikromolekyler inne i spermierna har en roll i signaleringen.

Följden är att spermierna lever längre, att kvinnans immunförsvar instrueras att inte stöta bort de främmande cellerna, och att livmodern förbereds för att ta emot embryot.

Professor Robertsons forskning bidrar till ny kunskap om orsakerna till barnlöshet. En kvinna vars kropp inte vant sig vid mannens sädesvätska, exempelvis beroende på att paret tidigare använt kondom eller pessar, kan ha sämre chanser till en fullbordad graviditet. Upptäckterna kan också förklara varför så stor andel av provrörsbefruktningarna misslyckas.”

Namn:


E-Post: (Publiceras Ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Komma ihåg dig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!