Några länkar om ofostrig graviditet

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Ofostrig graviditet  |  Daterat - 2012-12-28 » 17:58:21

Vad är ofostrig graviditet?

 

Jennys Universum - Vad fan skriver man för rubrik till det jag ska skriva nu? Ledsen? Tomhet? Förbannad?Ensam? My baby is gone? Saknad? Skit samma. Rubriken spelar ingen roll.

Inget spelar roll. Det finns ingen bebis i min mage längre. Det hände, precis det jag fruktat.

 

Läsare berättar - Nu har det hänt det man bara läser om. Det man aldrig riktigt kan förbereda sig för. En ofostrig graviditet i vecka 12 med första barnet.

 

Ja, så kan det kännas, om man kanske aldrig förr har hört talas om ofostrig graviditet och man dessutom är totalt oförberedd, mentalt.

 

Mirakel kan ske

 

Ja, det är trots allt det man går och hoppas på, i väntan på det missfall som läkaren har sagt ska komma, att det ska ske ett mirakel.

Ganska upprörande!

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-28 » 17:44:59

Ja, jag har som sagt fått diagnosen ofostrig graviditet, men i och med att jag var så inställd och säker på att jag fått missfall, så kände jag mig inte överrumplad och chockad, bara trött och ledsen, liksom ganska så uppgiven. Livet fortsätter ju trots allt. Men nu börjar jag ifrågasätta hur läkaren kunde ställa en sådan diagnos utan att göra ett vaginalt ultraljud och den här läkaren har dessutom vid två undersökningar inte kunnat se någonting, men när jag gjorde ett privat ultraljud (vaginalt) så såg man ju både hinnsäck och gulesäck PLUS ett litet embryo på 1-2 mm! Som sagt, jag tycker att det är ganska så upprörande!

 

En berättelse från nätet:

 

Detta är vad jag var med om: De trodde att min första graviditet var ofostrig när vi kom in för ett första tidigt vul, men det visade sig att det de trodde var v. 8-9 var v.5-6. (Jag berättade att min mens var så oregelbunden att det kunde vara allt mellan v. 5 och v. 8... och de blev ändå nästan helt övertygade om att det var ofostrigt.) Men som tur var syntes ett litet hjärta veckan därefter! Vi fick en extra tid för vul, men de förberedde oss på att det skulle bli skrapning. Men som tur var behövdes inte det. Den gången. Det jag i mitt ganska känsloladdade sinne upprörde mig över då var att BM som utförde första vul sa att "vanligtvis bokar vi tid för en skrapning, men vi kan ju vänta en vecka och se". Och det tolkade jag som om vi inte propsat på att få ett vul till så hade vi skickats direkt till operation...

 

Ja, mitt råd till alla som befinner sig i samma situation är att INTE lita hundraprocentigt på den diagnos ni precis fått, be att få göra ytterligare ett ultraljud, ett vaginalt, och se för allt i världen till att ni är helt säkra på att där inte finns något liv innan ni beslutar er för att ta tabletter eller göra en skrapning!

Så trött, så trött

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Ett nytt missfall  |  Daterat - 2012-12-28 » 16:55:19
Ja, jag känner mig just nu så trött, så trött och det i både kropp och själ. Det är knappt det går att beskriva hur det känns att bara gå  och invänta ett missfall, men nu tror jag i alla fall att det är på gång, de blodblandande flytningarna har kommit tillbaka och nu finns det även med små strimmor av klarrött blod. Dessutom har den mensliknande värken kommit åter, så, ja, det är nog på gång.
 
Ska nu försöka att få tillbaka både krafter och den spontana livsglädjen, för jag vet ju att det här är övergående, en dag så ligger det bakom mig, men som sagt, just nu så befinner jag mig mitt uppe i det ( i eländet) och då är det svårt att vara riktigt glad.

Sista ultraljudet

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Ofostrig graviditet  |  Daterat - 2012-12-28 » 16:44:11
Jag var mentalt förberedd på ett missfall, men när jag satt där i väntrummet på MVC i Jakobsberg så slog det mig att jag däremot inte var beredd på de känslor som infann sig när jag såg de andra kvinnorna med sina stora, runda och fina magar, så strålande lyckliga. Ja, jag kände mig å ena sidan glad för deras skull, men jag kände mig samtidigt så ledsen, så djupt sorgsen och ensam med mitt pågående missfall. Det kändes som om jag inte hörde hemma där, det var som om jag på något sätt kände mig utanför och malplacerad och det var en lättnad att få gå därifrån.
 
Ja, hur som helst så kom jag efter ca. 20 minuters väntan in till läkaren och han satte nästan genast igång med ultraljudsundersökningen och precis som väntat så såg han ingenting och inte jag heller för den delen, men så här efteråt så förstår jag inte varför jag inte krävde ett vaginalt ultraljud, då man ju ser betydligt mer och bättre. Ja, jag har nu även läst att det är så man fastställer att det verkligen rör sig om en ofostrig graviditet och jag skulle ju ha velat sett om fosterhinnan och gulesäcken fanns kvar.
 
Hur som helst, jag bad läkaren förklara och han förklarade det hela så här: efter att ägg och sperma har mötts så börjar celldelningen och "bollen" eller "klumpen" av celler färdas genom äggledaren till livmodern, där den fäster vid livmoderväggen. Den del som så att säga befinner sig "inne i" livmoderväggen utvecklas till moderkakan och den andra "fria" delen utvecklas till själva embryot och det är där någonstans som det blir fel och inget embryo utvecklas.
 
Ja, han kunde inte förklara varför, han sa att man inte visste varför det ibland blir så, men han sa (åter igen) att det var helt normalt!
 
Så nu står jag i valet och kvalet, om jag ska kontakta min barnmorska och be att få en remiss till ett vaginalt ultraljud på sjukhuset istället eller om jag bara ska invänta den blödning som läkaren sa ska komma.

En riktig blödning innan jul

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-27 » 16:19:19
Som sagt, två dagar innan julafton så kom den, en kraftig klarröd blödning, ihop med två "klumpar" som tycktes sitta ihop med något smalt trådliknande och jag fick för mig att det var fostersäcken plus gulesäcken, men det är ju bara en tanke, jag vet inte säkert.
 
Hur som helst så trodde jag att jag fick missfall den där dagen och jag var så säker, men som sagt, läkaren sa idag nej, jag har ännu inte haft något klart missfall, i och med att det finns fostervatten kvar, plus att det ska komma en mer mensliknande blödning.
 
Ja, vad ska man tro, tänka och tycka? Jag trodde ju att jag skulle få en bekräftelse på att jag fått missfall, men istället så fick jag en helt ny diagnos!

Ny diagnos - ofostrig graviditet

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Ofostrig graviditet  |  Daterat - 2012-12-27 » 16:04:01
Ytterligare ett ultraljud avklarat och en ny diagnos ställdes. Ja, jag går tydligen just nu igenom en så kallad ofostrig graviditet och den kommer att, jag vet dock bara inte när, sluta med missfall. Ja, jag trodde ju som sagt att jag fick missfall den 22 december, men idag så såg man att det finns fostervatten kvar och man sa att jag ännu inte fått missfall, men att det är på gång. Det finns inte tid att berätta om det här ultraljudet just nu, men det kommer absolut ett nytt inlägg innan det här året är slut.

Första ultraljudsbilderna

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-17 » 12:20:00
Ja, jag vet att man inte ska jämföra, men när jag jämför mina egna ultraljudsbilder som togs i förra veckan med dom jag lade upp i tidigare inlägg så ser dom så annorlunda ut och jag kan bara inte låta bli undra varför och om det är normalt?
 
 

Varför såg man inget foster?

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-17 » 11:52:00

Ja, det är ju en fråga man nu ställer sig och det är tusen om inte fler tankar och funderingar som far runt i skallen under dagarna :)

 

Så låt se! Om jag hade ägglossning den 21 oktober och det tar mellan 5-6 dagar för ägget att fästa i livmodern, då kanske det fann sin plats den 28 oktober och så börjar den därefter att växa. Mmm, då kanske man kan säga att vecka 1 blir i vecka 44, sista veckan i oktober och det betyder att jag gjorde mitt första ultraljud i vecka sju och att nästa ultraljud blir i vecka nio. Ja, om allt är som det ska så borde man då kunna se en liten plutt.

 

Jag vet ju att det kan vara väldigt olika mellan olika läkare och olika ultraljudsapparater, ibland kan man tidigt se ett foster och ibland (kanske rentav ofta) så ser man ingenting alls, så det enda man kan göra nu är att...ja, just det...fortsätta vänta :)

 

Hur som helst, så här ser en ultraljudsbild från vecka sju ut! Ja, andra bilden visar en fostersäck i vecka fem och tredje bilden är en ultraljudsbild från vecka sex.

 

 

 

Bilder från Babyboom.nu

Olika besked

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-17 » 11:23:00
Jag ringde precis för att boka in ett återbesök hos läkaren på MVC, men den här gången så fick jag rådet att istället be min barnmorska om en remiss till ett riktigt sjukhus för ett andra ultraljud!!!
 
Man sa att det var deras policy att skriva en sådan remiss, när man vid ett ultraljud inte kan se något foster och det är så det ska gå till. Ja, än en gång så frågade man efter läkarens namn!
 
Så här efteråt kan man ju tycka att det låter rätt och det är tydligen också det rätta, men varför gjorde inte läkaren det här? Varför sa han inte att jag nu måste be min barnmorska om en sådan remiss?
 
Så vad gör man? Jo, jag ringde ett andra samtal, till min underbara barnmorska den här gången och hör och häpna, det fanns visst en tid att få i mellandagarna, så nu har jag ett andra (eller snarare ett tredje) ultraljud inbokat, den 27 december :)
 
Men det är konstigt att man får så många olika svar och besked, beroende vem man pratar med! Min barnmorska sa att hon inte visste vem jag pratat med, men att det troligtvis uppstått ett missförstånd, då det inte är någon policy att skriva remiss till sjukhus vid tidigt ultraljud, bara vid det vanliga ultraljudet i vecka 18.

En solskenshistoria till!

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-17 » 10:33:59
Ja, jag älskar sådana här solskenshistorier :)
 
Familjen som växer

En märklig historia med lyckligt slut

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-17 » 10:29:47

"Jag är gravid!!!

 

Den här historian är märklig från början till slut, men jag ska försöka att återge den ändå...

 

I september hade jag och maken oskyddat samlag och jag tog ett dagen-efter-piller (Norlevo) eftersom vi inte planerat en ny graviditet för stunden (ingen bra lösning med dagen-efter-piller, men ibland har man bråttom *ha ha*). Jag tänkte inte mer på det, förens jag började må "konstigt" i början av Oktober. Jag tog ett graviditetstest, och det blev positivt. Känslorna var extremt blandade vid den här perioden. Visst skulle ju ett till barn ändå komma till någon gång (vi har bestämt oss för att skaffa ett till senare, så vi har två barn) men NU liksom? Min relation till Alec hade  precis "landat" efter en jobbig första tid med depression och allmän osäkerhet, skulle man helt plötsligt "börja om"? Sen fick jag massa skuldkänslor gentemot Alec eftersom han då skulle få mindre uppmärksamhet när en ny bebis gjorde entré.

 

Jag han bara tänka "abort", för sen började jag att blöda, mycket. Jag åkte in till Huddinge sjukhus och de tog blodprover samt ett vaginalt ultraljud. Blodproverna visade ett väldigt lågt graviditetshormon, vilket antyder på en ofullständig graviditet (som blir eller redan är ett missfall). Ultraljudet visade heller inget foster, så läkaren konstaterade missfall som diagnos.

 

En vecka senare känner jag på mig att något inte stämmer och åker tillbaka till Huddinge sjukhus. Där möts jag av en arrogant läkare som spydigt undrar varför jag ens är där eftersom jag omöjligt kan vara gravid. Sen tar hon prover samt ultraljud och upptäcker att jag trots allt ÄR gravid (oj vad hon skämdes). Efter en ångestfylld period bestämmer jag mig för att göra abort, och beställer en tid på Danderyds sjukhus eftersom jag inte vill till Huddinge längre. 

 

På Danderyd kan de inte finna något foster. Blodprover visar dock att hCG-halten (graviditetshormon) sakta höjs. Väl hemma ringer läkaren och ber mig komma till special-ultra-gyn eftersom de misstänker utomhavandeskap (= jag måste opereras omgående om så är fallet). läkarna på Special-ulra-gyn kliar sig i huvudet och vet inte vad de ska säga. De ser något som liknar en hinn-säck på "rätt ställe" (i livmodern, inget utomhavandeskap alltså), men de är inte säkra. Var enda läkare jag pratar med (är väl uppe i ett tjugotal nu) säger att de aldrig varit med om något liknande. Det bestäms att jag ska komma tillbaka en och en halv vecka senare.

 

Sagt och gjort. I dag var jag där och de kunde se ett litet sju veckors foster med pickande hjärta. Förklaringen till det hela är att jag fick ett missfall men blev gravid på nytt ca två och en halv vecka efter. Vi trodde ju fortfarande att jag var gravid, alternativt att jag höll på att få ett missfall, så vi hade oskyddade samlag. Detta "fenomen" är ytterst ovanligt och läkarna jag träffade hade aldrig varit med om liknande.

 

Jag ska inte sticka under stol med att den här perioden har varit mycket påfrestande. Jag/vi ville ju inte ha ett till barn så tätt, av många olika skäl. Tanken var "abort" ända fram tills i dag  (jag har velat fram och tillbaka. Gråtigt och mått psykiskt dåligt). Sen, i dag, slog det bara till. Jag fick av puckade skäl (orkar inte dra det nu) sitta och vänta på läkaren i tre timmar. Nu så här i efterhand undrar jag om det inte var ödets nyck? Jag hann fundera, helt i fred (maken var hemma med Alec). Sen såg jag en helt nyförlöst flicka i väntrummet och jag tänkte "hur kan det där vara så fel?" På ultraljudet fick jag som sagt se det pickande hjärtat, och DÅ visste jag bara. Det här ska gå på något sätt!"

Lita inte alltid på det besked du får!

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-17 » 10:23:29
Två berättelser:
 

"Jag var på vul första gången enligt mig v 5+0 och de trodde att jag skulle vara i v 7+0. De såg bara en fostersäck, inget annat, så jag fick komma tillbaka efter en vecka men man såg inget foster då heller och man sa att jag hade fått missfall. Kom så tillbaka en tredje gång för att få tabletter och var då i v 7+0 enligt mig och 9+0 enligt sista mensen och då sa läkaren att det här ser ju fint ut! Ja, då hade jag gått en vecka och trott att jag hade fått ett missfall.."

 

"Jag fick också beskedet att det troligen var ett tomt ägg eftesom det var på tok för litet efter deras beräkning, och jag skulle in veckan efter för att de ville ge mig ett piller. Jag var tok deppad. Sedan pga annan gynekolog kollade de en extra gång, och då fick jag veta att jag var 6+6 och att allt såg fint ut med hjärtslag och allt var normalt. Tydligen stämde deras beräkningar inte bra alls, eftersom de räknat från sista mens, men min ägglossning och befruktning hade skett mycket senare än de trott. Så de kan ha fel!"

 

Ja, jag vet inte om jag har fått två felaktiga besked, eller om det verkligen är så att jag har förlorat mitt barn, men jag känner ändå att det är något oerhört viktigt att ta upp, att skriva om och att sprida vidare, det här med alla felaktiga ultraljudsundersökningar- och besked!

 

En solskenshistoria

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-17 » 10:04:28

"När jag blev gravid igen var jag jätterädd för att nytt missfall eftersom det började likadant som mina andra, dvs väldigt lite symptom, var lite öm i brösten men inget mer. Jag fick göra ett vul i v 7+? även denna gång, men de kunde inte se något foster. Läkaren sa att det säkerligen rörde sig om en ofostrig graviditet och hon gjorde i ordning tabletter till mig som jag skulle få dagen efter då vi skulle in på ett sista VUL. De måste alltid vara två läkare som bekräftar ett missfall (iallafall i Lund) och vid första besöket var denna läkare helt ensam på mottagningen.

 

Dagen efter blev det snöoväder och vi vågade inte ge oss ut på vägarna. Vi fick en ny tid en vecka senare. Julen blev hemsk, vi hade ju planerat att berätta för släkten på julafton. Dagarna gick och det blev dags för att åka till sjukhuset igen. Det första som händer när läkaren undersöker mig är att han säger "Det är en levande graviditet det här!". Allt blir en chock för mig och jag bara gråter och får en UL bild på bönan i min hand.

 

Bönan ligger idag i min mage och gror och jag är i v 31 nu!

 

Ville bara dela med mig av att det som kan se helt hopplöst ut kan vändas till enorm lycka!

 

Hade inte snöstormen kommit hade vi ju åkt in dagen efter och med största sannolikhet hade de inte sett bönan då heller. En dags skillnad gör ju liksom inte så mycket!"

Felaktiga ultraljudsundersökningar - 24 misstag

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Felaktiga ultraljudsundersökningar  |  Daterat - 2012-12-17 » 09:55:37

"Brunchrapporten har granskat Lex Maria-anmälningar som kommit in till Socialstyrelsen och HSAN-anmälningar som kommit in till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

 

Undersökningen visar att vid 24 fall har läkare efter ultraljudsundersökningar felaktigt dragit slutsatsen att det skett ett missfall.

 

När hälften av de här missbedömningar har lett till fysisk skada, antingen genom att friska foster har tvingats tas bort efter att kvinnan tagit abortpiller för sitt ”missfall”, eller för att kvinnan kommit in akut när det visat sig att hon inte alls hade missfall utan fortfarande är gravid - men då med ett foster som växer utanför livmodern, så kallat utomkvedshavandeskap.

 

I de andra fallen är det många blivande mammor och pappor som berättar om hur fruktansvärt dåligt de mått av det felaktiga missfallsbeskedet och att deras graviditetstid blivit förstörd."

 

Läs här och här.

Ett andra ultraljud

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-17 » 09:46:00

Jag blev så trött på situationen, att det inte gick att få någon tid för återbesök, det vill säga ett andra ultragyn i mellandagarna hos läkaren vid MVC i Kungsängen, så jag ringde Ultragyn på Odenplan och fick komma in redan samma dag och den barnmorska som jag pratade med i telefon blev rent ut sagt förbaskad när hon fick höra vad som hänt hos läkaren. Ja, så vid halv tre på eftermiddagen i fredags, den 14:e, så fick jag så äntligen det ”riktiga” ultraljud som jag så länge väntat på, men tyvärr så hittade man inte heller där något foster, åtminstone inte till en början, men efter att ha ”letat, letat och åter letat” så lyckades hon till slut få syn på något som bara såg ut som en svag kontur och hon sa att den måste vara mycket, mycket liten, kanske 1-2 millimeter. Så hon rekommenderade mig att vänta åtminstone en vecka och sedan göra ett nytt ultraljud, men samtidigt så sa hon att det tyvärr inte såg så bra ut. Samtidigt så sa hon att det fanns tabletter att ta, men som sagt, hon gav mig rådet att avvakta.

 

Ja, den här situationen är helt ny för mig, så jag har (naturligtvis) sökt efter information på nätet och det jag har funnit är oerhört skrämmande, det att det tydligen är så vanligt att man inte kan se något foster, trots att det faktiskt finns en liten levande krabat där inne!

 

Och samtidigt så finns det ju flera solskenshistorier, där man precis som i mitt fall inte ser någonting, men ändå så fortlöper graviditeten som den ska och flera ultraljud senare så ser man den lille med ett tickande litet hjärta!

Inskrivningssamtal plus ultraljud

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-17 » 09:31:32

Inskrivningssamtalet gick galant och min barnmorska var underbart förstående vad det gällde min oro, så hon bokade in mig till läkaren redan samma dag, alltså på eftermiddagen den 13:e. Jag åkte hem emellan och det var nog de längsta timmarna i mitt liv och väntan fortsatte på MVC, fick vänta hela 40 minuter innan jag fick komma in (tydligen hade första patienten varit rejält försenad).

 

Jag måste säga att jag blev besviken på läkaren som tydligt visade att han allra helst inte ville göra något ultraljud, även om han sa att jag naturligtvis skulle få ett om jag nu verkligen ville. Han sa att även om det såg bra ut idag, så var det ju ingen garanti för att det inte hände något om en vecka eller två. Jag tänker att det är ju inte dom som går dag ut och dag in med denna ständiga oro och rädsla och bara för att man är en gravid kvinna så betyder det väl inte att vi är totalt ovetande, det är klart att man vet att ett tidigt ultraljud inte är någon garanti för att ”bebben” ska fortsätta att utvecklas som den ska!

 

Hur som helst, det var knappt jag vågade titta på skärmen när jag låg där på britsen och som sagt, jag var nog mentalt förberedd, men ändå, visst kändes det ledsamt när läkaren ganska omgående sa att han inte såg någonting, det vill säga, han kunde inte se något foster. Sedan började han svamla om att kanske både menstruation och ägglossning var oregelbundna och att jag kanske skulle ha ägglossning vilken dag som helst!!! Jag blev helt förstummad, jag förstod ingenting! Vaddå ägglossning? När jag är gravid???

 

Jag frågade honom vad han verkligen kunde se på skärmen och han svarade då att jag var gravid, men att han inte kunde se något foster, att jag inte var i vecka nio utan kanske i vecka sex (troligtvis en vild gissning eftersom han inte såg något foster). Sedan sa att han åt mig att inte vara orolig och att jag skulle boka in ett återbesök om två veckor, i mellandagarna och jag kan ju tillägga att när jag ringde nu på morgonen för att boka in en tid så fanns det inga lediga tider!

En vinterbild

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Egna naturbilder  |  Daterat - 2012-12-12 » 15:30:00
Ja, jag älskar alla årstider, så även vintern och jag älskar att fotografera!
 

Vårt eget lilla mirakel

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Fantastiska bilder  |  Daterat - 2012-12-12 » 15:25:00
Du lilla under, vårt eget lilla mirakel, nu bör du vara ungefär så här stor (åtta veckor gammal).
 

Har nu gått in i vecka åtta

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-12 » 15:15:00
 

Den mentala förberedelsen

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-12 » 15:07:56
...ligger nog mest på hur jag allra bäst kommer att klara av ett besked att där inte finns något liv, att jag haft ännu ett missfall. Förra gången kom det som en total överraskning, som en chock, men nu vill jag vara bättre förberedd. Men det betyder inte att jag inte tror och hoppas att där finns liv, att den lille rör på sig och har ett friskt, starkt hjärta som slår, precis som det ska.
 
Ja, det är också en låt säga mental bild som jag har och som jag ständigt bär med mig, den att jag på ultraljudet kommer att få se en sprattlande liten krabat på skärmen!

Imorgon är det dags!

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-12 » 14:55:41
Ja, dagarna och veckorna den senaste tiden har stundtals känts snudd på olidligt långa, men imorgonbitti, klockan åtta, så sitter jag så äntligen hos barnmorskan. Det känns oerhört skönt att man nu ska få prata med henne om rädslan och all oro, om oroväckande flytningar och om önskan att både få lyssna efter hjärtslag och få ett ultraljud.
 
Jag trodde faktiskt att jag hade mer kontroll över mina egna tankar och känslor än vad det nu visat sig att jag har. När jag fick den lite större mörkbruna blödningen så var det som om alla tidigare försök att bibehålla lugnet, att tänka logiskt och förnuftigt raserade, precis som ett korthus. Oron, rädslan, vanmakten och frustrationen över att inte kunna stoppa flytningar och småblödningar höll mig i ett järngrepp, ända fram till igårkväll, då jag åter igen kunde börja tänka på annat än missfall.
 
Ja, det är omöjligt att inte oroa sig, men det finns även andra saker att tänka på och ägna sig åt, såsom familjen, alla julförberedelser och inte minst, den mentala förberedelsen på det besked man kommer att få, vare sig det är positivt eller negativt,
 
 

Mina tankar och känslor

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-11 » 16:13:38
Ja, vad tänker och känner jag, vad borde jag tänka och känna? Jag vet faktiskt inte! Ibland så tror jag mig känna både tro och hopp, om att allt är bra, att där finns liv, men lika ofta så vågar eller kan jag inte vare sig tro eller hoppas, det är som om jag på något sätt stänger av både tankar och känslor, för att kunna klara av var dag och med den denna ständiga väntan, liksom den konstanta oron och rädslan.
 
Jag är så himla rädd att ultraljudet kommer visa ett dött foster!

Glädjen över julen har grumlats

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-07 » 18:28:09
Vi hade en jättefin dag idag, då hela familjen var ute och julhandlade, men när vi kom hem och jag gick på toaletten så upptäckte jag att de blodblandade småflytningarna nu övergått i riktiga blödningar och det hade kommit ganska mycket, om man jämför med tidigare, så glädjen och förväntningarna inför julen har nu grumlats och jag är rädd för att jag har fått missfall, igen.
 
Det känns så oerhört ledsamt, men jag tror tyvärr att det är så, då jag även har börjat få ont och det är inte längre den där molande menliknande värken. Det gör ont på ett helt annat sätt.
 
Ja, vad kan man göra? Ingenting!!! Jag får helt helt enkelt vänta tills nästa torsdag, då det är dags för  inskrivningssamtalet och om inte barnmorskan kan höra några hjärtslag, då ska jag be henne om en remiss till ett ultraljud. Nu vill jag fort få veta om där finns en liten krabat med liv eller ej, även om jag är rädd för vad jag ska få se. Vill så gärna ha det här barnet...

Ska man skratta eller gråta?

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-05 » 17:03:27

Ja, det är nog frågan, när man tänker på hur man troligtvis alldeles i onödan går runt och är orolig för än det ena än det andra. Som i mitt eget fall, jag är orolig för att jag inte har några graviditetssymtom, såsom illamående, en enorm trötthet, dragningar i ligamenten och ömmande bröst! Ja, den där så gott som konstanta mensliknande värken finns ju där, plus lite annan värk från och till och ibland…ibland…så tycker jag mig ana ett ytterst lätt illamående som varar under ett par ynka sekunder. Ja, jag vet att jag inte är ensam om att känna och tänka så här och nu är det nog hög tid att skratta åt sig själv :)

 

Kanske en dag att illamåendet och tröttheten slår till och dragningarna i ligamenten som jag tänker på från tidigare graviditeter kommer nog dom också, inom sinom tid och vad det gäller de ömmande brösten så ammar jag ju fortfarande, så kanske det förklarar det hela…ja, nu ska jag banne mig njuta av graviditeten och om inga symtom kommer, ja, då ska jag väl enbart skatta mig lycklig som har en sådan tur!

Några nytagna vinterbilder

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Egna naturbilder  |  Daterat - 2012-12-05 » 15:57:00
 

Måste våga planera

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-05 » 15:52:34
Ja, man måste våga planera, man måste tänka som så att allt kommer att gå bra. Känslan just nu är ju faktiskt att allt är bra (trots att de lite blodblandade flytningarna finns kvar, nu tredje dagen i rad) och jag gör vad jag kan för att hålla fast vid denna känsla, även om tankarna vill dra iväg åt helt andra håll.
 
Dessutom är det nu "bara" en vecka kvar tills jag ska träffa barnmorskan :) 

Om det blir en liten tjej

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Shopping  |  Daterat - 2012-12-05 » 15:42:00
Ja, då köper jag nog den här underbart söta velourpyjamasen, i rösa :) Även den från Babyjoy.se.
 

Om det blir en liten kille

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Shopping  |  Daterat - 2012-12-05 » 15:15:00
...så köper jag nog det här underbara setet :) Från Babyjoy.se.
 

Fin handvirkad kanin

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Shopping  |  Daterat - 2012-12-05 » 15:03:00
En oerhört fin liten kanin, handvirkad av kvinnor på landsbygden i Bangladesh. Ja, du kan köpa den här!
 
 

NUPP och KUB

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-05 » 14:52:33
Snart, troligtvis och förhoppningsvis nu i december, så är det dags för NUPP- och KUB-testet. Jag har gjort samma test vid mina båda tidigare graviditeter och det har känts jättebra. Ja, det sägs att hela 90% av graviditeter med Downs syndrom upptäcks med detta test.
 
Läs mer här!

Tankarna kommer och går

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-04 » 14:49:07

…liksom rädslan och oron för missfall. Ja, jag försöker att inte tänka alltför mycket i de banorna, då jag ju vill att allt ska gå bra den här gången, men jag kan liksom ändå inte släppa det helt och hållet och som vanligt så söker man efter information på nätet, vad har andra för liknande erfarenheter och hur slutade det i deras fall? För somliga har det gått bra, trots blödningar och så, medans det för andra har slutat med missfall, precis som vi alla vet.

 

Ja, jag trodde att de där blodblandade flytningarna hade upphört, men det visade sig att de fortsätter och därmed ytterligare ett inlägg om just det och den här förbaskade oron och rädslan som följer, men jag får nog lova mig själv att det får bli det sista :)

 

Jag är trots allt med barn och jag vill inte att hela graviditeten ska präglas av denna ständiga oro och rädsla. Dessutom så känns det ju som om allt är bra med den lille, trots omständigheterna och man borde nog försöka hålla fast vid den känslan istället.

 

Ja, jag vill kunna njuta av den här graviditeten också!

Om stänkblödningar/blödningar

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-04 » 14:40:32

Fann följande på nätet:

 

Vad är stänkblödning och är det normalt?

Stänkblödning är en lätt blödning från slidan som liknar mens, men är mindre riklig (blodet varierar i färg från rött till brunt) och det är helt normalt. Normalt är också att man känner oro om man får småblödningar eller stänkblödningar. Men för det mesta är det inte förknippat med något problem och det är vanligt under graviditetens första veckor. En fjärdedel av blivande mammor har någon form av blödning i första trimestern. Dessutom ökar sannolikheten att man får blödningar ökar om man gjort provrörsbefruktning (IVF), eller liknande behandling, för att bli gravid och det kan  bero på sättet man blev befruktad. Ibland sätter man in två embryos, medan endast det ena utvecklas. Det kan också ge små blödningar.

I många graviditeter är småblödningar något som sker utan att man vet varför och utan att det följs av några problem. Men det kan vara tecken på något mer allvarligt, t ex missfall. Det är orsaken till att det är bäst att berätta för din barnmorska eller läkare.

 

Vad är den vanligaste orsaken till blödningar?

Stänkblödning eller blödning i början av graviditeten är vanligtvis ofarligt och orsakat av:

  • Hormoner som styr menstruationscykeln sätter igång blödningar då du skulle haft mens i vanliga fall. Detta kallas genombrottsblödning. Detta kan ske fler än en gång och uppstår kring den tid du brukar ha din mens.
  • Det befruktade ägget implanteras i livmoderslemhinnan och orsakar blödning. Detta kallas nidationsblödning, eller nidblödning. Nidationsblödning är vanligtvis lätt och varar 1-2 dagar.

Vilka andra orsaker kan det finnas?

Det kan pågå annat inne i kroppen som orsakar blödning:

  • Livmoderhalsen kan vara irriterad. Graviditetshormoner kan påverka livmoderhalsens ytskikt och göra att den blöder lättare. Du kan t ex se lite blod efter sex.
  • Eventuellt har du musklelknutor, så kallade myom (fibroider). Dessa är vävnadsknutar i livmoderslemhinnan som ibland kallas godartade tumörer och alltså inte är cancer. Ibland fäster moderkakan vid ett ställe där det finns ett myom.
  • Du kan ha polyper på livmoderhalsen. Dessa är ofarliga.
  • Du kan ha en infektion i slidan eller livmoderhalsen.
  • Du kan ha en nedärvd sjukdom, som Von Willebrands sjukdom, vilket gör det svårare för blodet att levras (James 2006).

Förmodligen mår din bebis bra, eftersom de flesta småblödningar inte är farliga. Det är helt naturligt att bli orolig, men de flesta har en normal graviditet efter att ha haft småblödningar i början. Blödning kan visserligen vara ett tidigt tecken på missfall, men i så fall får du även sammandragningar och blödningen blir allt rikligare. Småblödningar och stänkblödningar upphör vanligtvis självmant. Man tror att ungefär hälften av alla gravida kvinnor som söker medicinsk hjälp för blödningar i början av graviditeten föder friska barn. Prata med din barnmorska om du är orolig.

Räknar nu dagarna

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-04 » 13:22:05
...fram till lucia, då jag äntligen ska få träffa min barnmorska.
 
Kan knappt vänta tills jag (förhoppningsvis) får höra det lilla hjärtat slå, för det är det som känns absolut viktigast just nu. Ja, man behöver nog den där bekräftelsen, på att där finns liv och att man inte har fått missfall.

Känner mig lite lugnare

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-04 » 13:13:18
...nu när de där rosa-röda flytningarna tycks ha upphört, men visst är det med bävan som jag fortsätter att titta på toalettpapperet...ja, himmel, vad är det man utsätter sig själv för :) För att skingra tankarna ytterligare så kikar jag på följande video: Video: Graviditeten inifrån - Vecka 1-9
 
...och än en gång så fascineras jag över det lilla mirakel som finns där inne :)

Första blogglänken

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Bloggar att besöka  |  Daterat - 2012-12-04 » 12:58:36
Sitter en liten stund framför datorn, medans barnen leker och maten puttrar på spisen. Fann plötsligt denna blogg och kom på idén att länka till alla de bloggar som jag personligen tycker om.
 
Först ut är alltså Längtan till ett barn - många säger sig ha sett en ängel, men jag har två i mitt hjärta.

En centimeter

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-03 » 18:20:30
Jag glädjs, förundras och fascineras över att du nu är hela 1 cm. Så stor, men ändå så liten :)

Går nu in i vecka sju

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Vardagslivet efter ett missfall  |  Daterat - 2012-12-03 » 18:16:55
Jag känner att jag måste försöka tänka positivt, så istället för att bara tänka på de här flytningarna och den blodblandade flytningen, så försöker jag nu istället tänka på att jag faktiskt är på väg in i vecka sju och nu utvecklas och växer den lille i rasande fart. I början av den här veckan är han eller hon 7-8 mm och i slutet av veckan så har den lille krabaten nästan fördubblat sin storlek och är då hela 9-15 mm. Ja, är inte det helt fantastiskt! Att den växer 1 mm om dagen!
 
Nu kan den även röra på sig och navelsträngen är dessutom fullt utvecklad.
 
 
 
 

Jag är så orolig och rädd

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-03 » 18:05:20
Sista flytningen var inte bara rosa-röd, nu innehöll den även riktigt blod, dock i liten mängd och jag är så rädd att jag ska förlora det här barnet också. Det får bara inte hända!
 
Ja, min första reaktion var att ringa ultragyn på Odenplan och be att få en tid akut, helst redan imorgon, men så tittade jag på klockan på väggen och insåg att det var alldeles för sent, så nu har jag sansat mig lite och nu tänker jag mer som så att jag ju ska till barnmorskan för inskrivning om 10 dagar och jag vet ju också att man inte kan göra något för att förhindra ett så tidigt missfall, så jag måste nog bara vänta och se tiden an. Kanske det inte alls rör sig om ett missfall. Ja, så går tankarna just nu.

Små rosa flytningar

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-03 » 17:56:40
Jag är på väg in i sjunde veckan och förutom en tilltagande molande mensliknande värk så har de nu kommit, de där rosa småflytningarna som så många får och som vi nog alla är lite rädda för, de som man liksom förknippar med missfall. Ja, jag har nu i många veckor tittat på toalettpappret det första jag gör när jag går på toaletten och det är just det här som jag har varit så rädd för.
 
Ja, plötsligt så kommer minnena åter och jag påminns om att det var vid den här tiden som jag fick missfall förra gången. Men jag vet som sagt att det är mycket vanligt med såna här flytningar och småblödningar likaså. När jag väntade vår äldsta son så hade jag tidigt under graviditeten oroväckande småblödningar och jag till och med uppsökte akuten, men de fann inga fel och idag är han tre år och fullt frisk, så man ska väl inte tro det värsta, men med tanke på det sista missfallet för fem månader sedan så är man nog lite extra orolig och rädd.

Inget tidigt ultraljud

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Gravid på nytt  |  Daterat - 2012-12-01 » 17:19:55
Ja, det blir inget tidigt ultraljud för min del, då det är ganska så svårt att få en tid. Jag ringde Ultragyn på Odenplan, jag förklarade min situation och visst var jag välkommen, men det fanns bara en ledig tid i december och det var samma dag som jag ska på inskrivningssamtal, så nu släpper jag tanken på det här med ett tidigt ultraljud.
 
Ja, eftersom jag ska göra KUB-testet så kommer jag ju ändå att få göra ett ultraljud om kanske tre veckor och jag tror nog att jag kan vänta så länge :)
 
 

Du lilla barn

Kommentarer - 0 st.  |  Kategori - Fantastiska bilder  |  Daterat - 2012-12-01 » 17:04:36
...jag hoppas, hoppas, hoppas att ditt lilla hjärta slår, att du växer som du ska och att du är frisk och stark. Ja, jag älskar dig redan och jag vill inte förlora även dig. Bilden visar ett foster vid 6 fullgångna veckor och så stor ska du vara nu, mitt älskade lilla barn.
 
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!